Lyd til Canon 5D mark ll

Ingen som har prøvd Canon 5D mark ll (eller sett den lille innebygde mikrofonen for den saks skyld) har vært særlig imponert over lyden i det lille vidunderet. En mellomløsning har vært å putte på en ekstern mic, som feks Røde Video Mic (enkel og billig med riktig jack), eller Røde NGT-2 hvis du vil gå litt lenger opp i skalaen og ikke har noe i mot en kabelovergang. NGT-2 er jo også en del smalere i pickup området, så jeg bruker Video mic som en allround mikrofon i første omgang, for å få et litt videre ambient bilde.

Problemet er fremdeles (i likhet med andre idiotiske innebygde ting du ikke har styring på – som autoiso, blender og lukker i videomode) at du ikke har noen kontroll med hva som faktisk skjer med lyden pga mangel på outputjack, samt det at auto (et ord canon åpenbart liker) gain funksjonen gir relativt uforutsigbare resultater når det veksler mellom lyd og stillhet. Det foreløpige løsninger har vært å vente på at de smarte folkene hos Beacktek lanserer DXA-5D, som gir to XLR innganger og annet snadder. Men det er fremdeles uvisst om det er det nærmeste vi kommer audio nirvana på 5D, siden den også må sloss med autogainfuksjonen. Om adapteren kan overstyre den ved å legge på en stående bølge som fryser AGC er fremdeles ikke kjent. Dersom vi må ofre den ene lydkanalen for den stående bølgen heller ikke det noen god løsning.

beachtek-dxa-5d-prototype

Foreløpig er antagelig den beste løsningen å fortsette å ta opp audio med ekstern opptaker, som E-09 eller H-4 (spesielt siden sistnevnte har 2 XLR innganger), og synkronisere lyden i post. Utover det å bruke klapper, kan det hende at ved å kjøre outputlyd fra opptakeren til inputjack på 5D kan gi en lettere og raskere synkronisering (i alle fall under opptak) enn det å bruke klapp). Det fordrer jo å splitte outputen fra opptakeren for å kunne beholde hodetelefonene, men burde i utgangspunktet være ok. Får gjøre litt forskning på det utover uken.

Men når alt det negative er sagt om mangelen på kontroll, så kan fortsatt den enkle løsningen med Røde videomic rett i kamerat gi gode resultater, du vet det bare ikke før du er tilbake på maskinen og hører gjennom videoen der…

4 thoughts on “Lyd til Canon 5D mark ll

  1. Pingback: Oselver på Bjørnefjorden – Fotograf Bjørn Erik Larsen

  2. Takk for fine tips! Jeg har nettopp bestilt meg et 5Dmk2 og har lett fælt etter en ekstern mikrofon. Mange sprikende erfaringer der ute! Jeg tror jeg går for Rødes Stereo Videomic, men har ikke helt bestemt meg enda…

  3. Fikk du prøvd å kjøre outputlyd fra opptakerens hodetelefonjack inn på kameraet for å se om det hjalp til med synken?

  4. Har vel endt opp med at den enkleste løsningen er å kjøre pluraleyes i fcp. Det ble rett og slett litt for mange ledninger alle veier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *